دوره 4، شماره 3 - ( 6-1393 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Neghab M, Hosseinzadeh K, Hassanzadeh J. Assessment of hepatotoxic and nephrotoxic effects of occupational exposure to unleaded gasoline: A study in shiraz petrol stations. J Health Saf Work 2014; 4 (3) :1-12
نقاب مسعود، حسین زاده کیامرث، حسن زاده جعفر. ارزیابی اثرات کبدی و کلیوی مواجهه شغلی با بنزین بدون سرب: مطالعه ای در پمپ بنزین‌های شیراز. بهداشت و ایمنی کار. 1393; 4 (3) :1-12

1- دکترای بهداشت حرفه ای،گروه بهداشت حرفه ای،دانشکده بهداشت و مرکز تحقیقات علوم بهداشتی،دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
2- مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت ،دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز ، kiahosseinzadeh@yahoo.com
3- دکترای اپیدمیولوژی،گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت ،دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز.

مقدمه: بنزین مخلوط پیچیده ای از بالغ بر 500 هیدرو کربن مختلف است. حذف سرب از بنزین توام با افزودن مقدار قابل توجهی از هیدروکربن‌های عطری تک حلقه‌ای دارای سمیت کلیوی و کبدی، نظیر تولوئن و زایلن همراه بوده است. هدف اصلی این مطالعه، تعیین این نکته بود که آیا مواجهه با بنزین بدون سرب تحت شرایط کاری عادی با عوارض کبدی و کلیوی همراه است یا خیر.

.

روش کار: در این مطالعه مقطعی، تعداد 200 نفر از کارگران دارای مواجهه شغلی با بنزین بدون سرب در پمپ بنزین‌های شیراز و 200 نفر فاقد مواجهه مورد بررسی قرار گرفتند.با استفاده از روش‌های استاندارد غلظت تولوئن و زایلن در هوا اندازه گیری شد. علاوه بر آن نمونه خون و ادرار برای آزمایشات روتین بیوشیمیایی عملکرد کلیه و کبد از کارگران گرفته شد.

.

یافته ها: میانگین هندسی غلظت بنزن، تولوئن و زایلن در هوای پمپ بنزینها به ترتیب 24/0، 37/0و64/0 پی پی ام بدست آمد. نتایج آزمایشات بیوشیمیایی خون نشان داد میانگین بیلی‌روبین مستقیم،آسپارتات آمینوترانسفراز،آلانین آمینو ترانسفراز، اوره خون و کراتینین به‌طور معنی داری در گروه دارای مواجهه بیش از گروه مرجع بوده، آلبومین سرم،پروتیین، سدیم و پتاسیم در گروه مواجهه به‌طور معنی داری کمتر از گروه فاقد مواجهه می‌باشد. بیلی‌روبین توتال،آلکالین فسفاتاز و پتاسیم هیچ تفاوت معنی داری بین دو گروه نداشت. میانگین تمام پارامترها در هر دو گروه مواجهه و فاقد مواجهه در محدوده طبیعی قرار داشت.

.

نتیجه گیری: میانگین مواجهه کارگران پمپ بنزینها با تولوئن و زایلن از حدود مجاز مواجهه شغلی این ترکیبات کمتر است. با این‌وجود، چنین مواجهه‌ای موجب تغییراتی جزیی، تحت بالینی و پیش پاتولوژی در تست‌های عملکردی کلیه و کبد کارگران مواجهه یافته شده است، اگرچه اهمیت کلینیکی و ارزیابی نتایج درازمدت تغییرات مشاهده شده در تست‌های عملکرد کبد و کلیه کارگران مواجهه یافته در مقایسه با گروه فاقد مواجهه نیازمند مطالعات بیشتری است.

دریافت: 1393/7/3 | پذیرش: 1393/7/3 | انتشار: 1393/7/3