دوره 14، شماره 2 - ( 4-1403 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 348-334 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fallah Madvari R, Sefidkar R, Raeisi R, Halvani G, Jafari Nodoushan R. Investigating the Mediating Role of Chronic Fatigue in the Relationship Between Mental Workload and Work Ability with Cognitive Failure: A Path Analysis Study in Micro and Small Industrial Workshop workers. J Health Saf Work 2024; 14 (2) :334-348
فلاح مدواری روح اله، سفیدکار ریحانه، رئیسی رضا، حلوانی غلامحسین، جعفری ندوشن رضا. بررسی نقش میانجی خستگی مزمن در ارتباط میان بار کاری ذهنی و توانایی انجام کار با شکست شناختی: مطالعه تحلیل مسیر در کارگران کارگاه های خرد و کوچک صنعتی. بهداشت و ایمنی کار. 1403; 14 (2) :334-348

1- مرکز تحقیقات بهداشت حرفه ای، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران
2- مرکز مدل‌سازی داده‌های مراقبت‌های بهداشتی، گروه‌های آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران
3- مرکز تحقیقات بهداشت حرفه ای، گروه مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست ، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران ، rezaraeisi67@gmail.com
4- مرکز تحقیقات بهداشت حرفه ای، گروه مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران
مقدمه: با توجه به فراوانی و تعداد زیاد کارگران شاغل در کارگاه های خرد و کوچک کشور ایران و نیز اهمیت سلامت شاغلین،  لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش میانجی خستگی مزمن در ارتباط میان بار کاری ذهنی و توانایی انجام کار با شکست شناختی با استفاده از تحلیل مسیر انجام پذیرفت.
روش کار: پژوهش حاضر با استفاده از روش مقطعی بر روی نمونه ای از شاغلین کارگاه های خرد و کوچک صنعتی شهر اقلید انجام پذیرفت. داده ها با استفاده از معیارهای مختلف، از جمله پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و شغلی، شاخص بار کار ذهنی (NASA–TLX)، شاخص توانایی انجام کار (WAI) و همچنین پرسشنامه های خستگی مزمن و شکست شناختی جمع آوری گردید. برای بررسی ارتباط بین متغیرها از آزمون همبستگی و مدل سازی تحلیل مسیر در نرم افزارهایSPSS  (ورژن 24) و AMOS استفاده گردید.
یافته ها: میانگین نمره کلی بار کاری ذهنی، توانایی انجام کار، خستگی مزمن و شکست شناختی به ترتیب 69/63، 35/20، 15/58 و 53/30 بدست آمد. مقادیر شاخص های نیکویی برازش نشانگر تایید شدن مدل مفهومی توسط داده های پژوهش است. همچنین بر اساس یافته های تحلیل مسیر، مدل پژوهش حاضر دارای برازش مناسب و مطلوبی می باشد. (CFI=1.00 ، GFI=0.998 ، NFI=0.999 ، AGFI=0.98 و (RMSEA=0.003(0.00,0.169)
نتیجه گیری: نتایج تحلیل مسیر نشان داد که خستگی مزمن نقشی مهم و میانجی در ارتباط میان بار کاری ذهنی و توانایی انجام کار با شکست شناختی دارد. درک بهتر از مکانیسم ‌های میانجی و تأثیرات پیچیده این ارتباطات، می‌تواند در بهبود مدیریت خستگی مزمن و ارتقای عملکرد شناختی در محیط کار مؤثر باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1403/4/12 | پذیرش: 1403/4/10 | انتشار: 1403/4/10