Farahmandian P, Mohammadian-Hafshejani A, Fadaei A, Sadeghi R. Investigating the Relationship Between Exposure to Cadmium and Lung Cancer Risk: A Systematic Review and Meta-analysis. J Health Saf Work 2024; 14 (1) :199-215
URL:
http://jhsw.tums.ac.ir/article-1-6947-fa.html
فرهمندیان پریسا، محمّدیان هفشجانی عبدالله، فدایی عبدالمجید، صادقی رمضان. بررسی ارتباط بین مواجهه با کادمیم و خطر رخداد سرطان ریه: مطالعه مروری نظاممند و متاآنالیز. بهداشت و ایمنی کار. 1403; 14 (1) :199-215
URL: http://jhsw.tums.ac.ir/article-1-6947-fa.html
1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران
2- مرکز تحقیقات مدلسازی در سلامت ،دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران
3- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران
4- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران ، ramezansadeghi@yahoo.com
چکیده: (614 مشاهده)
مقدمه: سرطان ریه دومین سرطان شایع جهان است. استعمال دخانیات، تماس شغلی و محیطی از مهمترین علل بروز سرطان ریه هستند. کادمیم بهدلیل توانایی در افزایش خطر سرطان ریه، بهعنوان عنصری سرطانزا برای انسان شناخته میشود. هدف از این مطالعه، برآورد نتیجهای کلی از تمام مطالعات انجام شده در زمینه ارتباط کادمیم با سرطان ریه است.
روش کار: در مطالعه حاضر، مطالعاتی که تا ماه می سال ۲۰۲۲ ارتباط بین کادمیم و سرطان ریه را ارزیابی کردهاند، جستوجو و بازیابی شده است. از نمودار قیفی با هدف تعیین وجود تورش انتشار، از آزمونهای آماری (x2) و I2 جهت تعیین هتروژنسیتی، از روش متارگرسیون برای تشخیص ریشۀ ناهمگنیها و از رویکرد آنالیز حساسیت بهمنظور شناسایی اثر هر مطالعه بر نتیجۀ کلی استفاده شد. همۀ تجزیهوتحلیلها در این مطالعه، توسط نرمافزار آماری Stata نسخه 15انجام شد.
یافته ها: در این مطالعه مشاهده شد که شانس ابتلا به سرطان ریه نسبت به گروه پایه، در افراد مواجهه یافته/مواجهه با دوز بالاتر از سطح پایه کادمیم، برابر با (024/0= p-value ; 62/1 - 06/1: CI 95 %) 31/1 میباشد که از نظر آماری معنیدار است. بر اساس نتایج آزمون ایگر (178/0 = p-value) و بگ (276/0 = p-value) در این مطالعه تورش انتشار مشاهده نشد.
نتیجه گیری: بر اساس نتیجه نهایی حاصل از این پژوهش مروری، مواجهه با کادمیم منجر به افزایش 31% خطر ابتلا به سرطان ریه میشود که این میزان افزایش خطر از نظر آماری معنیدار است؛ بنابراین میتوان بیان کرد کادمیم عامل خطری برای سرطان ریه میباشد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
عوامل زیان آور شیمیایی و تهویه محیط کار دریافت: 1403/1/9 | پذیرش: 1403/1/10 | انتشار: 1403/1/10