Keykhosravi S S, Nejadkoorki F, Zamani S. Developing a Risk Assessment Model for Respiratory Exposure to Toxic Chemical pollutants in one of gas refineries in South Pars using a Combination of AERMOD and SQRA Methods. J Health Saf Work 2023; 13 (1) :109-128
URL:
http://jhsw.tums.ac.ir/article-1-6806-fa.html
کیخسروی سید سعید، نژاد کورکی فرهاد، زمانی سنوران. توسعه یک مدل ارزیابی ریسک مواجهه تنفسی به آلایندههای شیمیایی سمّی در یکی از پالایشگاههای گازی پارس جنوبی با استفاده از ترکیبی از روشهای مدل AERMOD و SQRA. بهداشت و ایمنی کار. 1402; 13 (1) :109-128
URL: http://jhsw.tums.ac.ir/article-1-6806-fa.html
1- گروه مهندسی محیطزیست، دانشگاه یزد، یزد، ایران ، keykhosravisaeed98@gmail.com
2- گروه مهندسی محیطزیست، دانشگاه یزد، یزد، ایران
3- گروه مهندسی محیطزیست، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (1238 مشاهده)
مقدمه: امروزه، آلودگی هوا از مهمترین نگرانیهای بهداشتی و محیط زیستی محسوب میشود. هدف از این مطالعه تعیین میزان مواجهه شغلی به آلایندههای شیمیایی H2S و SO2 و ارزیابی ریسک بهداشتی مواجهه با این ترکیبات با استفاده از ترکیبی از روشهای مدل AERMOD و SQRA است.
روش کار: مطالعه حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی و مقطعی بوده که در سال 2021 در یکی از پالایشگاههای گازی پارس جنوبی در منطقه خلیجفارس انجام گردید. بدینصورت که ابتدا میزان آلایندگی خروجی از دودکشهای پالایشگاه توسط دستگاه Testo 350 XL اندازهگیری شد. برای شبیهسازی پراکندگی آلایندههای شیمیایی H2S و SO2 از مدل AERMOD استفاده شد. بررسی میزان مواجهه تنفسی و ارزیابی ریسک سلامت پرسنل پالایشگاه و ساکنین اطراف آن با استفاده از روش توصیهشده، توسط دپارتمان بهداشت شغلی سنگاپور انجام گردید.
یافته ها: ماده شیمیایی H2S و SO2 بهعنوان مخاطرهآمیزترین مواد شیمیایی معرفی گردیدند. نتایج نشان داد که بیشترین مقادیر ریسک برای H2S در بین گروههای مواجهه، واحد SRU، سمت غرب واحد Gas Train و ساختمان گیت پاس پالایشگاه و بیشترین مقادیر ریسک برای SO2 در بین گروههای مواجهه، ساختمان HSE، درب حراست، کانکس کارگران، ساختمان آتشنشانی، مخازن، واحد تولید بخار، سمت غرب واحد Gas Train، سالن غذاخوری و ساختمان گیت پاس پالایشگاه بوده است. از نظر فراوانی H2S سطح ریسک کم تا متوسط و SO2 سطح ریسک کم تا زیاد را به دست آوردند.
نتیجه گیری: این مدل میتواند راهکار مناسب و سریع در مدیریت برتر میزان غلظت آلایندهها و همچنین یک راهحل امیددهنده در راستای افزایش توانایی تصمیمگیرندگان برای ارزیابی ریسک سلامت پرسنل صنایع باشد. همچنین در این راستا اطمینان از نتایج پایش کیفی و کاهش هزینههای نمونهبرداری مطرح می شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عوامل زیان آور شیمیایی و تهویه محیط کار دریافت: 1401/12/22 | پذیرش: 1402/1/10 | انتشار: 1402/1/10