دوره 12، شماره 2 - ( 4-1401 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 445-432 | برگشت به فهرست نسخه ها

Babaei Khorzoghi M, Hoseini S A, Manshuri M, Batavani M R, Mahdieh L. Relationship of abnormal profiles and the prevalence of musculoskeletal disorders among academic staff men and women. J Health Saf Work 2022; 12 (2) :432-445
بابایی خورزوقی مجتبی، حسینی سید علی، منشوری مهناز، باتوانی محمدرضا، مهدیه لیلی. ارتباط و مقایسه نیمرخ ناهنجاری‌ها و میزان آسیب‌های اسکلتی-عضلانی در بین کارمندان مرد و زن دانشگاهی. بهداشت و ایمنی کار. 1401; 12 (2) :432-445

1- مرکز تربیت‌بدنی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران ، babaei@cc.iut.ac.ir
2- مرکز تربیت‌بدنی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
مقدمه: ناهنجاری‌های اسکلتی–عضلانی مرتبط با کار، یکی از دلایل اصلی بروز آسیب‌های اسکلتی-عضلانی و به دنبال آن ازکارافتادگی شغلی در بین کارمندان به شمار می‌رود. هدف از پژوهش حاضر ارتباط و مقایسه نیمرخ ناهنجاری‌ها و میزان درد و ناتوانی و آسیب‌های اسکلتی-عضلانی کارمندان مرد و زن دانشگاهی می‌باشد.
روش کار: پژوهش حاضر از نوع علّی پس از وقوع می‌باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارمندان دانشگاه صنعتی اصفهان (1397) می‌باشد. به روش تصادفی تعداد 64 مرد و 59 زن به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت ارزیابی ناهنجاری‌های اسکلتی-عضلانی از پرسشنامه ارزیاب محور نیویورک و برای بررسی میزان درد و ناتوانی و آسیب‌های اسکلتی-عضلانی از پرسشنامه نوردیک استفاده گردید. جهت آنالیز اطلاعات از آمار توصیفی و آزمون اسپیرمن در نرم‌افزار SPSS ورژن 24 استفاده شد.
یافته ها: بیشترین ناهنجاری اسکلتی–عضلانی در بالاتنه مربوط به ناحیه شانه (%0.37)، در تنه مربوط به گودی کمر (%0.56) و در پایین‌تنه مربوط به مچ پا (%0.82) گزارش شد. از لحاظ میزان ارتباط درد، ناتوانی و آسیب‌ها و ناهنجاری‌های اسکلتی-عضلانی با جنسیت در 7 روز گذشته بیشترین ارتباط با شانه (0.371 = r)، در 12 ماه گذشته با مچ دست (0.401 = r) و در ناهنجاری‌های اسکلتی–عضلانی با ناحیه شانه (0.411 = r) گزارش شد. وجود اختلاف معنی‌داری در میزان درد و ناتوانی با آسیب، در ناحیه شانه (0.001 = P)، مچ دست (0.001 = P)، پشت (0.002 = P)، باسن (0.032 = P) و زانوها (0.006 = P) مشاهده شد.
نتیجه گیری: نتایج نشان‌دهنده وجود سطح ریسک بالای آسیب‌های اسکلتی-عضلانی با بروز ناهنجاری‌های اسکلتی-عضلانی در کارمندان مرد و زن دانشگاهی می‌باشد. به‌منظور کاهش میزان بروز ناهنجاری‌ها، انجام تمرینات اصلاحی و بهبود ارگونومی محیط کار ضروری به نظر می‌رسد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1401/4/5 | پذیرش: 1401/4/1 | انتشار: 1401/4/1