Menhaje-Bena R, Koohi M K, Modabberi S, Ghazi Khansari M, Bakand S. Investigation of Geological and Environmental Factors of Airborne Suspended Particles from Sand and Gravel Quarries in The West of Tehran, Iran. J Health Saf Work 2021; 11 (1) :117-135
URL:
http://jhsw.tums.ac.ir/article-1-6457-fa.html
منهاج بناء رابعه، کوهی محمد کاظم، مدبری سروش، خوانساری قاضی محمود، باکند شهناز. تعیین شاخصهای زمینشناختی و زیستمحیطی ذرات معلق هوابرد ناشی از معادن شنوماسه غرب تهران. بهداشت و ایمنی کار. 1400; 11 (1) :117-135
URL: http://jhsw.tums.ac.ir/article-1-6457-fa.html
1- گروه علوم زیستی مقایسهای، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- گروه علوم زیستی مقایسهای، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، mkkoohi@ut.ac.ir
3- دانشکده زمینشناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، تهران، ایران
4- گروه فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
5- گروه سلامت و ایمنی شغلی، دانشکده سلامت و جامعه، دانشگاه ولونگونگ، استرالیا
چکیده: (1930 مشاهده)
مقدمه: در حال حاضر، ذرات معلق هوابرد مهمترین شاخص آلودگی هوا در کلانشهر تهران و سایر شهرهای کشور است. بر اساس گزارشات شرکت کنترل کیفیت هوا تهران، یکی از منابع این شاخص در شهر تهران معادن شنوماسه است. لذا ضرورت دارد تا پتانسیل مخاطرات غبار حاصل از فعالیت این معادن و احتمال انتقال آن مورد ارزیابیهای دقیقتر علمی محققان قرار گیرد.
روش کار: این مطالعه در یکی از معادن فعال در غرب استان تهران به مدت یک هفته در آبانماه (در شرایط بدون بارش) انجام شد. نمونهبرداریها با استفاده از سه وسیله نمونهبرداری، به صورت فعال و غیرفعال، در ارتفاعات مختلف انجام شده است. در مجموع 32 نمونه ذرات معلق هوابرد از داخل معدن جمعآوری شد که پس از آمادهسازی نمونهها با استفاده از میکروسکوپ الکترونی مجهز به طیف سنجی پراش انرژی پرتوایکس ( SEM-EDX)، مورد بررسی و آنالیز کلی قرار گرفت و نتایج آن تحلیل گردید.
یافته ها: توصیف آماری نتایج نشان میدهد که محتوی شیمیایی غبار این معدن، به ترتیب درصد وزنی شامل: سیلیسیم، کلسیم، آلومینیم، آهن، سدیم، پتاسیم، روی، سرب، فسفر، گوگرد، منیزیم، مس، تیتانیم، کلر، وانادیم بوده که میبایست مخاطرات سلامتی آنها مورد توجه قرارگیرد. تحلیل شاخصهای ضریب غنیشدگی (EF) و شاخص زمینانباشت (Igeo) و نیز تحلیل مولفههای اصلی (PCA) نشان داد که عناصر مس، روی، سرب، منگنز، وانادیم دارای غنیشدگی و آلودگی بالا با منشاء انسانزاد در این معدن میباشند. مقدار بالای عناصر سیلیسیم و پتاسیم در غبار این معدن منشا طبیعی داشته و ناشی از فعالیت معدنکاری بر روی سنگهای آذرین و آبرفتی بستر آن است.
نتیجه گیری: غبار حاصل از فعالیت معادن شنوماسه به سبب ماهیت عنصری و کانیایی دارای پتانسیل ایجاد مخاطرات سلامتی است که منشاء بسیاری از آنها منابع انسانزاد ارزیابی شده است. پیشنهاد میگردد از آنجا که عمده معادن فعال تهران در منطقه غرب و در کریدور باد اصلی شهر قرار دارند، ریسکهای سلامتی مرتبط با غبار این معادن بطور جامع ارزیابی و نحوه فعالیت و روشهای کنترل مهندسی آلایندههای آنها مورد بازبینی قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1399/12/9 | پذیرش: 1400/1/1 | انتشار: 1400/1/1