مقدمه: نگرش مثبت ایمنی کارکنان در ارتباط مستقیم با افزایش سطح ایمنی در محیط کار بوده و از طریق افزایش تعداد رفتارهای ایمن کارگران موجب کاهش حوادث شغلی میشود. بررسی نگرش ایمنی کارکنان در محیطهای کاری میتواند در شناسایی علل زمینهای اعمال ناایمن خیلی کمک کننده باشد. هدف اصلی این مطالعه بررسی نگرش ایمنی و میزان ارتباط آن با متغیرهای مختلف فردی و شغلی در تعدادی از شرکتهای تولیدی واقع در شهرستان ارومیه بود.
روش کار: در این مطالعه، نگرش ایمنی تعداد 194 نفر از کارکنان شاغل در 9 شرکت تولیدی با استفاده از یک پرسشنامه با سطح روایی و پایایی قابل قبول اندازه گیری شد. پرسشنامه مورد استفاده در دو بخش تنظیم شد که بخش اول شامل اطلاعات شغلی و فردی شرکت کنندگان و بخش دوم شامل 46 سوال مرتبط با نگرش ایمنی بود. نگرش ایمنی در قالب ده فاکتور اصلی با استفاده از مقیاس اندازه گیری لیکرت پنج نمرهای سنجیده شد.
یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد که اکثر شرکت کنندگان دارای نگرش ایمنی متوسط (9/78 %) بوده و میانگین نمره نگرش کلی ایمنی آنها 19/3 (25/0 ±) بود. «تعهد به ایمنی و مشارکت در امور ایمنی» و « گفتگو در زمینه ایمنی و مبادله اطلاعات ریسک» به ترتیب با میانگین (انحراف معیار)های 97/3 (52/0 ±) و 53/2 (58/0 ±) بیشترین و کمترین نمرههای فاکتورهای نگرش ایمنی را دارا بودند. بهعلاوه، شرکت کنندگان شرکتهای تولیدی خصوصی نگرش ایمنی بهتری در مقایسه با شرکتهای تولیدی دولتی داشتند (05/0 > P). مدیران و کارگرانی که قبلا در زمینه ایمنی آموزش دیده بودند نگرش متفاوتی به فاکتورهای مختلف نگرش ایمنی در مقایسه با گروههای آموزش ندیده گزارش کردند.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه اکثر شرکت کنندگان مطالعه دارای نگرش ایمنی در حد متوسط بودند، این مطالعه پیشنهاد میکند که شرکتهای مطالعه شده از طریق افزایش کمیت و کیفیت دورههای آموزشی مورد نیاز ایمنی و گفتگوی بیشتر مدیران و سرپرستان با کارگران در زمینه ایمنی بهمنظور بهبود نگرش ایمنی و بالتبع کاهش حوادث شغلی تلاش کنند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |