دوره 6، شماره 3 - ( 6-1395 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 42-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

Heidari H R, Golbabaei F, Arsang Jang S, Shamsipour A A. Validation of humidex in evaluating heat stress in the outdoor jobs in arid and semi-arid climates of Iran. J Health Saf Work 2016; 6 (3) :29-42
حیدری حمیدرضا، گلبابایی فریده، ارسنگ جنگ شهرام، شمسی پور علی اکبر. اعتبار سنجی شاخص Humidex در ارزیابی استرس گرمایی مشاغل روباز در نواحی بیابانی و نیمه بیابانی کشور ایران. بهداشت و ایمنی کار. 1395; 6 (3) :29-42

1- استادیار، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، مرکز تحقیقات آلاینده های محیطی، دانشگاه علوم پزشکی قم
2- استاد، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، fgolbabaei@sina.tums.ac.ir
3- کارشناس ارشد، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران
4- دانشیار، گروه اقلیم شناسی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

مقدمه: با توجه به توسعه شاخص‌های گرمایی متعدد و محدودیت‌های مربوط به هر یک، در این مطالعه کاربردپذیری و اعتبار سنجی شاخص دما- رطوبت (Humidex) در مقابل شاخص استاندارد دمای تر گویسان (WBGT) و دمای تیمپانیک افراد مد نظر بوده است.

روش کار: این مطالعه  به‌صورت مقطعی در بهار و تابستان 1392 در مشاغل روباز نواحی بیابانی و نیمه بیابانی کشور ایران و بر روی163کارگر مرد انجام گرفت. پارامتر‌های محیطی و دمای تیمپانیک افراد به‌طور هم‌زمان اندازه‌گیری و شاخص‌های حرارتی تعیین شدند. با استفاده از نرم افزار SPSS 20، نمودار‌های هم‌بستگی خطی و ضریب توافق Kappa تجزیه و تحلیل آماری انجام شد.

یافته ها: هم‌بستگی دو شاخص Humidex و WBGT در هر دو ناحیه بیابانی و نیمه بیابانی، بسیار بالا به‌دست آمد (98/0

نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد شاخص Humidex می‌تواند به عنوان جایگزین مناسبی برای شاخص استاندارد WBGT مورد استفاده قرار گیرد، اما چنان‌چه ارزیابی شرایط دمایی پایین و یا بسیار بالا مد نظر باشد، اکتفا به نتایج ارزیابی شاخص Humidex نمی تواند برآورد واقع بینانه ای از استرین‌های حرارتی وارد بر فرد را نشان دهد.

متن کامل [PDF 2006 kb]   (5264 دریافت)
دریافت: 1395/7/3 | پذیرش: 1395/7/3 | انتشار: 1395/7/3