دوره 4، شماره 4 - ( 10-1393 )                   جلد 4 شماره 4 صفحات 8-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Arghami S, Zahirian G, Allahverdi T. Standardization of Safety Checklists for Sport Fields in Schools. J Health Saf Work 2015; 4 (4) :1-8
ارقامی شیرازه، ظهیریان قاسم، الله‌وردی تقی. استانداردسازی فهرست بازبینی (سیاهه وارسی) ایمنی فضاهای ورزشی مدارس. بهداشت و ایمنی کار. 1393; 4 (4) :1-8

1- استادیار گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشگاه علوم پزشکی زنجان
2- استادیار گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشگاه علوم پزشکی زنجان ، g.zahirian@yahoo.com
3- کارشناس گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشگاه علوم پزشکی زنجان

مقدمه: امروزه در تمام جوامع انسانی، ورزش به عنوان یک امر انسانی-تربیتی مورد ملاحظه قرار گرفته که غالبا در محیط هایی با عنوان اماکن ورزشی صورت می گیرد. افراد زیادی از جمله دانش آموزان مدارس با این محیط‌ها در ارتباط‌اند. بازرسی زمین‌های ورزشی و نظارت بر آنها نیازمند در دست داشتن ابزاری استاندارد است. هدف از این مطالعه، استانداردسازی فهرست بازبینی (سیاهه وارسی) وضعیت ایمنی فضاهای ورزشی مدارس می باشد.

.

روش کار: مطالعه حاضر از نوع بررسی تست‌ها و ابزارها بوده که در سال 1392 در شهر زنجان صورت گرفته است. جامعه آماری شامل کلیه زمین ها، اماکن و سالن‌های سرپوشیده و روباز مدارس دبیرستان دولتی پسرانه شهر زنجان بود. پرسش‌های فهرست‌ بازبینی با توجه به استانداردهای موجود و همچنین با توجه به مطالعاتی که در رابطه با این موضوع انجام شده طراحی گردیده است. به منظور تعیین اعتبار کلیه ابزارهای گردآوری اطلاعات در مطالعه حاضر از روش اعتبار صوری و محتوی استفاده شد. برای بررسی پایایی فهرست‌ بازبینی، به مدارس مراجعه گردید و فهرست‌های ‌بازبینی تکمیل گردید.

.

یافته ها: فهرست ‌بازبینی اولیه در بخش فضای ورزشی روباز شامل 75 پرسش بوده است. مقدار CVI مربوط به این پرسش‌ها حداقل 2 و حداکثر 9/3 و CVR این گروه از پرسش‌ها نیز 5/0 تا78/0 بود. پس از دریافت نظرات پیشنهادی خبرگان، تعداد پرسش‌های فهرست ‌بازبینی زمین‌های روباز مربوط به 81 پرسش افزایش داده شد. در بخش ایمنی زمین‌های سرپوشیده 85 پرسش بوده، CVI مربوط به این پرسشات حداقل 8/1 و حداکثر 9/3 و CVR این گروه از پرسش‌ها نیز 51/0 تا7/0 بوده که در نهایت به 92 پرسش افزایش یافت.

.

نتیجه گیری: فهرست بازبینی (سیاهه وارسی) ایمنی فضاهای ورزشی مدارس، ویژگی هایی متناسب با مکان‌های ورزشی در مدارس را دارا می باشد. فهرست بازبینی حاصل از این مطالعه، از پایایی و روایی قابل قبولی برای استفاده در فضاهای ورزشی مدارس برخوردار است.

دریافت: 1393/10/9 | پذیرش: 1393/10/9 | انتشار: 1393/10/9