دوره 4، شماره 3 - ( 6-1393 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 84-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

Chahardoli S, Motamedzade M, Hamidi Y, Golmohammadi R, Soltanian A R. Relationship between job design, performance and job satisfaction among Bank employees. J Health Saf Work 2014; 4 (3) :75-84
چهاردولی سمیه، معتمد زاده مجید، حمیدی یداله، گلمحمدی رستم، سلطانیان علیرضا. بررسی ارتباط طراحی شغل، عملکرد و رضایت شغلی در کارکنان بانک . بهداشت و ایمنی کار. 1393; 4 (3) :75-84

1- کار شناس ارتوپدی فنی، گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان.
2- استاد، گروه ارگونومی ، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان.
3- دانشیار، گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان. ، Hmidi@umsha.ir
4- دانشیار، گروه بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان.
5- استادیار، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان.

مقدمه: یکی از مفاهیم قابل توجه در ارگونومی رویکرد طراحی شغل می باشد. صاحب نظران معتقدند تلفیق ماکروارگونومی و طراحی شغل می تواند منجر به ارتقا بهره وری در سازمان گردد. لذا این پژوهش با بررسی ارتباط عوامل طراحی شغل، عملکرد و رضایت شغلی انجام شد.

.

روش کار: این مطالعه توصیفی-تحلیلی در یکی از بانک‌های شهر همدان صورت گرفت. جهت جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های طراحی شغل، رضایت شغلی و شاخص عملکرد بانک استفاده گردید. برای تعیین ارتباط بین دو متغیر نیز از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد.

.

یافته‌ها: این مطالعه نشان داد رویکرد انگیزشی، کمترین رویکرد (3.8%) و رویکرد مکانیکی، رویکرد غالب (74.7%) در شعب بوده است و اکثریت شعب وضعیت متوسطی از لحاظ رضایت شغلی داشته‌اند. همچنین بین طراحی شغل (رویکرد انگیزشی و رویکرد ادراکی) و رضایت شغلی همبستگی مثبت معنی داری وجود دارد. به علاوه نتایج نشان دادند که بین طراحی شغل (رویکرد انگیزشی) و رضایت شغلی با عملکرد نیز همبستگی مثبت معنی داری وجود دارد (05/0=p).

.

نتیجه گیری: با توجه به نقش طراحی شغل در رضایت شغلی و عملکرد کارکنان، می‌توان اظهار داشت که طراحی مجدد شغل به سمت رویکرد انگیزشی و توجه به اصول ارگونومی در محیط کار می‌تواند در بازدهی و بهره‌وری سازمان نقش مؤثری ایفا نماید.

دریافت: 1393/7/7 | پذیرش: 1393/7/7 | انتشار: 1393/7/7