دوره 4، شماره 2 - ( 4-1393 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Golbabaei F, Rahmanzadeh E, Moussavi G R, Faghihi zarandi A, Baneshi M R. Fixed bed adsorption of hexavalent chromium onto natural zeolite from air stream. J Health Saf Work 2014; 4 (2) :1-14
گلبابایی فریده، رحمان زاده الهام، موسوی سید غلامرضا، فقیهی زرندی علی، بانشی محمدرضا. جذب سطحی کروم (VI) از جریان هوا توسط زئولیت طبیعی. بهداشت و ایمنی کار. 1393; 4 (2) :1-14

1- استاد گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- دانشیار گروه بهداشت محیط، دانشکده پزشکی دانشگاه تربیت مدرس
3- پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
4- پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان ، alifaghihi60@yahoo.com

مقدمه: کروم (VI) به عنوان یک عامل سرطانزای انسانی شناخته شده است که در فرآیندهای صنعتی مانند آبکاری‌، جوشکاری، نساجی، سیمان، فولاد زنگ نزن و ... استفاده می‌شود. هدف از انجام این مطالعه، سنجش کارایی زئولیت طبیعی در جذب سطحی کروم (VI) از جریان هوا و پارامترهای موثر بر آن است.
.
روش کار: در این مطالعه که از نوع تجربی مداخله‌ای بود، از دستگاه نبولایزر (مهپاش) به عنوان مولد میست کروم استفاده شد و کارایی زئولیت طبیعی در جذب کروم (VI) از جریان هوا و عوامل موثر بر آن از قبیل میزان جریان هوا (1 و 3 لیتر بر دقیقه)، غلظت اولیه کروم (05/0، 15/0، 1 و 10 میلی‌گرم برمترمکعب) و عمق بستر جذب (5/2، 5 و 10 سانتی‌متر) مورد بررسی قرار گرفت.
.
یافته ها: ظرفیت جذب زئولیت با افزایش عمق بستر جذب، افزایش یافته اما با افزایش میزان جریان هوا و غلظت ورودی، کاهش پیدا کرد. به منظور تسهیل در پیش‌بینی عملکرد ستون جذب زئولیت طبیعی، از مدل یون-نلسون و توماس استفاده شد. نتایج نشان داد این دو مدل تطابق خوبی با داده‌های آزمایشگاهی نقطه شکست دارند.
.
نتیجه گیری: با توجه به کاربرد فراوان کروم در صنایع مختلف و الزامات قانونی مرتبط با ایمنی و بهداشت محیط کار‌، کنترل انتشارات آن در محیط‌های شغلی امری ضروری است. یکی از راه‌های کنترل انتشارات این آلاینده استفاده از فرآیند جذب سطحی می‌باشد. نتایج این مطالعه نشان داد که زئولیت طبیعی کارایی بالایی در جذب سطحی کروم (VI) دارد.

دریافت: 1393/4/9 | پذیرش: 1393/4/9 | انتشار: 1393/4/9