دوره 4، شماره 1 - ( 2-1393 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 86-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ekhlas H, Nassiri P, Monazzam M R, Mansouri N. Modeling and verification of acoustic wave propagation in indoors using Sabine model in turbine hall of a gas power plant . J Health Saf Work 2014; 4 (1) :73-86
اخلاص هانیه، نصیری پروین، منظم محمدرضا، منصوری نبی الله. مدل سازی انتشار صدا در میدان محدود با استفاده از مدل سابین و اعتبار سنجی آن در توربین هال یک نیروگاه گازی . بهداشت و ایمنی کار. 1393; 4 (1) :73-86

1- مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران ، hanieh.ekhlas@gmail.com
2- گروه بهداشت حرفه ای دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پرشکی تهران
3- گروه بهداشت حرفه‌ای دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پرشکی تهران
4- گروه مهندسی محیط زیست، آلودگی هوا، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران

مقدمه: صدا یکی از عوامل زیان آور محیط کار در صنایع می باشد. صنعت برق و نیروگاه‌ها از جمله صنایعی می‌باشند که باید در آن مساله آلودگی صوتی مورد توجه قرار گیرد. این تحقیق با هدف ارایه و اعتبار سنجی مدل ریاضی انتشار موج صوتی در محیط بسته جهت مدیریت کاهش ریسک صدا انجام گرفته است.

.

روش کار: این تحقیق از نوع تئوری – تجربی بوده که در سال 1390در یک نیروگاه گازی با ظرفیت اسمی 648 مگاوات شامل 4 واحد توربین گاز با ظرفیت نامی 162 مگاوات انجام گرفته است.جهت ارایه مدل ریاضی از روابط میدان محدود و ارتباط بین تراز توان و تراز فشار صوتی در محیط های بسته استفاده شده و اعتبار سنجی نتایج به‌دست آمده از این روش به‌صورت میدانی با استفاده از روش استاندارد ISO9612 در داخل توربین هال انجام شد.

.

یافته ها: مقایسه نتایج تئوری و میدانی اختلاف معنی داری را نشان نداد. میزان اختلاف برآورد در حد متوسط کمتراز 5/0 دسی بل بود که این خود نشان از صحت و دقت قابل قبول مدل ارایه شده جهت برآورد صدای کارگاه با توجه به شرایط واقعی کارکرد منابع می‌باشد.

.

نتیجه گیری: این مدل بسیار راحت و کاربردی بوده و به مدیران امکان می‌دهد که در محیط بسته سناریو های کاهش آلودگی صوتی را قبل از هرگونه هزینه هنگفت مدل‌سازی نموده و نتایج را با یکدیگر مقایسه نمایند. این روش نسبت به روش‌های مدل‌سازی عددی، بسیار سریعتر می‌باشد و دقت آن نیز در حد قابل قبول است.

واژه‌های کلیدی: نیروگاه، صدا، صنعت برق، اعتبار سنجی
دریافت: 1393/2/9 | پذیرش: 1393/2/9 | انتشار: 1393/2/9