دوره 4، شماره 1 - ( 2-1393 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 40-31 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yektaee T, Piri L, Tabatabaei F. The effect of ergonomic training and intervention on reducing occupational stress among computer users . J Health Saf Work 2014; 4 (1) :31-40
یکتایی طاهره، پیری لیلا، طباطبایی فرهاد. تاثیرآموزش با مداخلات ارگونومی در کاهش استرس شغلی کاربران رایانه. بهداشت و ایمنی کار. 1393; 4 (1) :31-40

1- ارگونومی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران ، t.yektaee@yahoo.com
2- روه ارگونومی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران

مقدمه: امروزه رایانه یکی از اجزاءجدایی ناپذیر محیط های کاری است و سلامتی ارتباط مستقیمی با استرس شغلی دارد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیرآموزش با مداخلات ارگونومی برکاهش استرس شغلی کاربران رایانه سازمان بهزیستی شهرستان رشت انجام شده است.

.

روش کار: در این پژوهش نیمه آزمایشی، 283 کاربر رایانه زن که دارای سابقه کار 5 تا 15 سال وسن 30 تا40 سال و سابقه استفاده از رایانه به مدت یک سال و یا بیشتر بودند و روزانه 3 تا 4 ساعت با رایانه کار می‌کردند به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. سپس46 شرکت کننده‌ای که دارای استرس شغلی بالا و متوسط بودند به طور تصادفی در دوگروه کنترل (23 نفر) و آزمایش (23 نفر) قرار گرفتند. به منظور تعیین میزان استرس شغلی از پرسشنامه اسیپو (1987) با اعتبار آلفای کرونباخ 87/. استفاده شد. گروه آزمایش به مدت سه ماه آموزش‌های نظری و عملی و مداخلات ارگونومی (استفاده از تکیه گاه بازو و پا و بالشتک و تصحیح پوسچر، کاهش زمان کار، تنظیم ارتفاع صندلی بر اساس قد و رعایت فاصله چشم تا مانیتور) برایشان اجرا شد. سپس نتایج با گروه کنترل به روش کوواریانس مقایسه گردید.

.

یافته ها: تحلیل کوواریانس نشان دهنده این بود که آموزش با مداخلات ارگونومیک منجر به کاهش استرس شغلی کاربران رایانه خواهد شد.

.

نتیجه گیری: آموزش و آگاه کردن کاربران رایانه از اصول ارگونومیک کار با رایانه و انجام مداخلات ارگونومیک جهت تصحیح پوسچر، کاهش زمان کار، استفاده از تکیه گاه بازو و پا نقش موثری در کاهش استرس شغلی کاربران رایانه خواهد داشت.

دریافت: 1393/2/9 | پذیرش: 1393/2/9 | انتشار: 1393/2/9