دوره 4، شماره 1 - ( 2-1393 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 20-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

Golmohammadi R, Ebrahimi H, Fallahi M, Soltanzadeh A, Mousavi S S. An investigation of Extremely Low Frequency (ELF) Electromagnetic field emitted by common Laptops. J Health Saf Work 2014; 4 (1) :11-20
گلمحمدی رستم، ابراهیمی حسین، فلاحی مجید، سلطان زاده احمد، موسوی سعید. بررسی میدان‌های الکترومغناطیس با فرکانس خیلی پایین (ELF) ساطع شده از لپ تاپ های متداول. بهداشت و ایمنی کار. 1393; 4 (1) :11-20

1- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان ، golmohamadi@umsha.ac.ir
2- مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان
3- آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان

مقدمه: میدان‌های الکترومغناطیس ساطع شده از لپ تاپ ها، امواج با فرکانس بیش از حد پایین (ELF) شناخته شده اند. این مطالعه با هدف مطالعه شدت میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی با فرکانس خیلی پایین (ELF) ساطع شده از انواع لپ تاپ های متداول انجام شده است.

.

روش کار: شدت میدان‌های الکتریکی و شدت میدان مغناطیسی در اطراف 40 لپ تاپ از مارک‌های متداول مورد استفاده در فواصل 30، 60 و 90 سانتی متری در چهار طرف لپ تاپ ها اندازه گیری شد. اندازه گیری ها در چهار حالت روشن بودن لپ تاپ، حالت sleep، حالت اجرای برنامه office و اجرای فایل های صوتی-تصویری مطابق با استاندارد انجام شد.

.

یافته ها: مقادیر شدت میدان مغناطیسی برای تمام لپ تاپ ها تقریباٌ ثابت و در حدود mA/m 28 تا mA/m 32 بود. نتایج اندازه گیری شدت میدان الکتریکی، در فواصل 30، 60 و 90 سانتی‌متری اطراف لپ تاپ ها و در چهار جهت لپ تاپ ها مقادیر متفاوتی را نشان داد. در لپ تاپ‌های نوع DELL و hp بین میانگین میدان الکتریکی روی صفحه کلید در چهار حالت کارکرد لپ تاپ اختلاف معنی داری وجود دارد (P< 0/05).

.

نتیجه گیری: یافته های این مطالعه نشان داد که لپ تاپ‌ها میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی در محدوده فرکانس های خیلی کوتاه (ELF) ایجاد می کنند که شدت این میدانها به نوع لپ تاپ، حالت کارکرد لپ تاپ و محل اندازه گیری نسبت به لپ تاپ بستگی دارد.

دریافت: 1393/2/9 | پذیرش: 1393/2/9 | انتشار: 1393/2/9