دوره 3، شماره 2 - ( 5-1392 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 34-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Assessment of manual material handling using Iranian MMH regulations and comparison with NIOSH equation and MAC method in one of the metal casting industries in Tehran, 2011 . J Health Saf Work 2013; 3 (2) :27-34
پنجعلی زهرا، ذاکریان سید ابوالفضل، عابدینلو رضوان، غریب زاده صفورا، احسنی هادی، رضایی احسان. ارزیابی وظایف حمل بار با استفاده از آیین نامه حمل دستی بار در ایران و مقایسه آن با معادله NIOSH و MAC در یک صنعت ریخته گری تهران در سال 1391. بهداشت و ایمنی کار. 1392; 3 (2) :27-34

1- مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت- دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت- دانشگاه علوم پزشکی تهران ، zakerian@sina.tums.ac.ir
3- آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی تهران

مقدمه: اختلالات اسکلتی عضلانی شایع ترین عارضه ناشی از کار می باشد. حمل دستی بار (MMH) یکی از علل ارگونومیکی است که منجر به ایجاد این نوع اختلالات می‌شود و این امر یکی از دلایل مهم برای بروز کمردرد می باشد. حمل دستی نا ایمن بار منجر به ایجاد آن دسته از اختلالات اسکلتی عضلانی می شود که شامل آسیب های فیزیکی حاد و نیز ایجاد استرین هایی در نواحی کمر، شانه ها و بازو ها می باشد . جامعه جراحان ارتوپد آمریکا، مشکلات کمر را پر هزینه ترین مشکل پزشکی جامعه خوانده اند. در این میان شمار قابل ملاحظه ای از مشکلات کمر مربوط به محیط کار می باشد .

.

روش کار: با توجه به این‌که کمتر مطالعه ای با رویکرد مقایسه ای استانداردهای داخلی و خارجی در این زمینه در ایران انجام گرفته است، این مطالعه با هدف مقایسه روش‌های داخلی و روش‌های معتبر جهانی انجام پذیرفت . این مطالعه از نوع موردی مقطعی بوده و با هدف ارزیابی مقایسه‌ای‌‌ آیین نامه حمل دستی بار در ایران و معادله حمل بار سازمان نایوش و MAC در یکی از صنایع ریخته گری تهران در سال 1391 انجام پذیرفت.

.

یافته ها: جامعه هدف، کارگران مرد صنعت مورد مطالعه بودند که به روش نمونه گیری ساده تصادفی انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با کمک کاربرگ MAC ، معادله نایوش و آیین نامه ایران انجام گرفت. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار Stata صورت پذیرفت و سطح معناداری 0.05 مورد نظر قرار گرفت.

.

نتیجه گیری: نتایج نشان دادند توافق معناداری بین روش آیین نامه ایران و MAC وجود دارد و این توافق در مورد معادله سازمان نایوش و آیین نامه ایران نیز وجود دارد. با این حال رابطه معنا داری بین معادله نایوش و روش MAC به‌دست نیامده است.

دریافت: 1392/9/19 | پذیرش: 1392/9/19 | انتشار: 1392/9/19