1- مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2- گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، m_jafari@sbmu.ac.ir
3- گروه ریاضیات و آمار، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.
4- آزمایشگاه تشخیص پزشکی، بیمارستان شهدا، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گنبد، ایران.
چکیده: (36940 مشاهده)
مقدمه: نظریههای موجود بیانگر این است که میزان مواجهه شغلی با فرمالدیید سبب کاهش مقادیر پلاکتهای خون افراد مواجهه یافته میگردد. در این مطالعه ضمن تعیین میزان مواجهه شغلی شاغلین یک کارخانه صنعت چوب با فرمالدیید، تأثیر میزان مواجهه شغلی با این ماده بر مقادیر پلاکتهای خون آنان مورد مطالعه قرار گرفت.
روش کار: در این مطالعه موردی میزان مواجهه شغلی تمام شاغلین شرکت صنعت چوب شمال با فرمالدیید مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان مواجهه شغلی با فرمالدیید براساس روش 2541 توصیه شده توسط انستیتوی ملی ایمنی و بهداشت آمریکا(NIOSH) تعیین گردید. تعداد پلاکتهای خون نیز با استفاده از روش معمولی شمارش سلولهای خونی و اندکسهای مربوطه اندازهگیری شد. ضمناً به منظور جمعآوری اطلاعات دموگرافیکی شامل سن، سابقه کار، میزان تحصیلات و همچنین علایم ناشی از مواجهه با فرمالدیید یک پرسشنامه تهیه شد که کلیه کارگران شرکت کننده در طرح پس از توجیه هدف مطالعه بهوسیله مسوول اجرای طرح به سوالات مندرج در پاسخنامه جواب دادند. کلیه مندرجات اعلامیه هلسینکی در خصوص جنبههای اخلاقی مطالعات پژوهشی بر روی انسان رعایت گردید. طرح حاضر قبل از اجرا توسط کمیته اخلاق دانشگاه مورد تأیید قرار گرفت. کلیه افراد قبل از آزمایش از مراحل آن مطلع شدند و از آنان رضایت نامه کتبی مبنی بر تمایل بر شرکت در مطالعه دریافت گردید.
یافته ها: میزان مواجهه شغلی کارکنان بخشهای گوناگون خط تولید نئوپان بین 52/1- 5/0پیپیام اندازه گیری شد که از میزان مجاز توصیه شده (3/0 پیپیام) بیشتر بود. شیوع کلیه علایم تحریکی تماس با فرمالدیید مثل سوزش چشم، سوزش بینی، سوزش گلو و ... در شاغلین خط تولید به صورت معنیداری نسبت به کارکنان اداری بیشتر بود. همچنین نتایج نشان داد که میزان شیوع هر یک از علایم تحریکی در بین نمونههای هر دو گروه مورد و شاهد نیز با هم تفاوت دارند، به گونهای که در گروه مورد شیوع اشکریزش با میانگین رتبه 98/8 دارای بیشترین امتیاز و درد قفسه سینه با میانگین رتبه 20/3 دارای کمترین امتیاز بود، ولی در نمونههای شاهد، شیوع سرفه با میانگین رتبه 62/6 دارای بیشترین امتیاز و درد قفسه سینه با میانگین رتبه 53/5 دارای کمترین امتیاز بود. میانگین و انحراف معیار پلاکت درگروه مورد، 79/41 ± 33/207 هزار در میلیمتر مکعب و در گروه شاهد، 05/71± 60/254 هزار در میلیمترمکعب بود که از نظر آماری اختلاف معنیداری بین دو گروه وجود داشت (05/0< p). بررسی ضریب همبستگی بین مواجهه با فرمالدیید و تعداد پلاکتهای خون در گروه مورد نشان داد که بین دو متغیر فوق رابطه معنیداری وجود ندارد (05/0>p) به عبارتی افزایش میزان مواجهه باعث کاهش بیشتر تعداد پلاکتهای خون نمیشود.
نتیجه گیری: کاهش تعداد پلاکتهای خون در افراد در معرض مواجهه با فرمالدیید نسبت به گروه شاهد بیشتر بوده است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1392/6/31 | پذیرش: 1392/8/16 | انتشار: 1392/8/16