ارسلان یوسف زاده، عادل مظلومی، میلاد عباسی، آرش اکبرزاده،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: میزان بار کاری و متعاقب آن میزان شکستهای شناختی از عوامل تاثیر گذار بر رفتار، عملکرد و کارایی و بهروری پرستاران در محیط کار می باشد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط شکستهای شناختی و میزان درک و ارزیابی از بار کاری پرستاران انجام گرفته است.
روش کار: این مطالعه توصیفی – تحلیلی و مقطعی در سال ۱۳۹۳ روی ۱۵۰ نفر از پرستاران زن و مرد شاغل در بخشهای مختلف بیمارستانهای امام خمینی و ولیعصر شهر تهران انجام گرفت. جهت اندازه گیری بار کار ذهنی و میزان شکستهای شناختی بهترتیب از پرسشنامه بار کار ذهنی (NASA-TLX) و پرسشنامه شکستهای شناختی (CFQ) استفاده گردید. درنهایت با استفاده از نرم افزار spss نسخه ۲۰ و انجام آزمون های همبستگی پیرسن و تی-تست و آنالیز واریانس یک طرفه، دادهها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن نتایج پژوهش نشان داد که در سطح خطای ۵ درصد بین بار کار ذهنی و حافظه اسمی پرستاران ارتباط معنا درای وجود داشت (۰,۰۰ = P-value). همچنین ارتباط بین بار کار فیزیکی با حافظه، توجه و شکست شناختی کلی (CFQtotal) ارتباط نیز معنا دار بود
(۰,۰۵ > P-value). بعد ناکامی بارکاری نیز ارتباط معنا داری با حافظه، توجه، اعمال حرکتی، مقدار شکست شناختی کلی (CFQtotal) داشت (۰.۰۵ > P-value).
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که بار کار ذهنی درک شده در پرستاران بالا میباشد و بین ابعاد شکست های شناختی و بار کار ذهنی تعامل برقرار است. بهگونه ای که افزایش ابعاد بار کاری موجب افزایش شکستهای شناختی در انجام وظیفه میگردد.
طاهره پورطالمی، عبدالحسین امامی سیگارودی، محمود حیدری، نسرین مختاری، احسان کاظم نژاد لیلی،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: پرستاران تحت تأثیر عوامل تنشزا و فشار کاری بالا می باشند که موجب افزایش خطاهای پرستاری میگردد. از عوامل تأثیرگذار بر رفتار و عملکرد پرستاران در محیط کار، بار ذهنی کار و شکستهای شناختی میباشد. این تحقیق به بررسی بار ذهنی کار و شکستهای شناختی در دو گروه پرستاران با و بدون رفتارهای ناایمن در دوره زمانی شیوع کووید-۱۹ پرداخته است.
روش کار: این مطالعه مورد - شاهدی روی ۳۱۲ نفر از پرستاران در دوره سخت شیوع ویروس کووید-۱۹ در سطح بیمارستانهای دولتی استان گیلان انجام شد. روش نمونهگیری در گروه پرستاران با رفتارهای ناایمن (۱۰۴ نفر) و در گروه پرستاران بدون رفتار ناایمن (۲۰۸ نفر) به روش تمام شماری بود. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامهای سهبخشی شامل بخش اول اطلاعات دموگرافیک، بخش دوم پرسشنامه تخصصی و استانداردشده بار ذهنی کار (NASA – TLX) و بخش سوم پرسشنامه شکستهای شناختی شغلی بوده و بروز نیدل استیک بهعنوان پیامد رفتار ناایمن و یک معیار بهمنظور تحلیل عملکرد ایمنی پرستاران استفاده شد.
یافته ها: بار ذهنی کار در این تحقیق ۱۸,۲۶±۶۳.۹۶۳ و نمره کل شکستهای شناختی برابر با ۱۳.۹±۵۹.۱ به دست آمد. در دو گروه پرستاران با و بدون رفتارهای ناایمن از لحاظ آماری اختلاف معنیداری وجود نداشت (۰.۰۵>P)؛ اما نمره کل بار ذهنی کار با همه حیطهها و نمره کل شکستهای شناختی در گروه پرستاران با و بدون رفتارهای ناایمن همبستگی معنیداری داشته است (p=۰.۰۰۱, r=۰.۲۲۵).
نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعه، بار ذهنی کار درک شده در شغل پرستاری بالا میباشد. با وجود همبستگی مستقیم بین بار ذهنی کار و شکستهای شناختی میتوان بیان کرد که این دو مؤلفه از طریق ابعادشان دارای تعاملی دوطرفه هستند. لذا این شغل نیازمند اتخاذ راهکارهای مهندسی و مدیریتی مطلوب جهت کاهش بار کاری میباشد.