مقدمه: آلودگی صوتی در مناطق شهری به عنوان یک مشکل بزرگ شناخته شده و از آنجا که آسیبهای شنوایی نگرانی اصلی در خصوص مواجهه با صدا محسوب می شود، سایر اثرات فیزیکی و روانی نباید مورد غفلت واقع شوند. آزردگی ناشی از صدا و به دنبال آن تجربه عوارضی مانند خستگی و کاهش تمرکز، احتمال بروز خطاهای انسانی و گاهاً حوادث جبران ناپذیر شغلی را افزایش می دهد که این موضوع اهمیت میزان تراز مواجهه با صدا از یک طرف از نقطه نظر بهداشت و سلامت جامعه و از طرف دیگر از نقطه نظر ایمنی محیط کار را روشن و واضح می سازد.
روش کار: در این مطالعه برای بررسی میزان آزردگی ناشی از صدای حمل و نقل هوایی یک مطالعه مقطعی در سال ۱۳۹۴ انجام گرفت. بدین منظور یک نمونه ۲۰۰ نفری از جامعهی ساکنین و شاغلین غیرصنعتی در معرض صدا در جنوب غربی تهران در چهار محدودهی مورد مطالعه انتخاب شد. سپس اقدام به توزیع، تکمیل و جمع آوری پرسشنامههای مقیاس میزان آزردگی افراد (توصیه شده بر اساس سازمان بین المللی استاندارد (ISO) به شماره ISO ۱۵۶۶۶-۲۰۰۳) و قابلیت دیدن منابع هوایی، میزان درک صدا و پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک به صورت خودگزارش دهی در این مناطق شد، سپس برای برآورد صدای ترافیک هوایی، دادههای حاصل از مدل INM (مدل یکپارچه صدا) و مشخصات طول و عرض جغرافیایی نمونههای مورد سنجش که توسط سامانهی موقعیت یابی جهانی (GPS) ثبت شده بود به نرم افزار GIS داده شد تا اطلاعات برآوردی از صدای ترافیک هوایی بهدست آید.
یافته ها: در این مطالعه مشاهده شد که تراز معادل صدای کل منطقه در طول شب و تراز متوسط روز تنها در محدودهی سی متری جی و تراز متوسط شبانه در همهی محدودهها بهجز دوراهی قپان فراتر از حد مجاز و بیشترین درصد افراد با آزردگی بالا مربوط به میزان آزردگی شب میباشد. از طرفی ارتباط تراز متوسط روز(DL) با میزان آزردگی روز (P=۰/۰۱ , R=۰/۱۴۲)، ارتباط تراز متوسط شبانه(NL) با میزان آزردگی شب (P=۰/۰۰۴ , R=۰/۳۳۴) و ارتباط تراز متوسط شب و روز (DNL) با میزان آزردگی شبانه روز (P=۰/۰۰۰ , R=۰/۲۳۵)، بهدست آمد.
نتیجه گیری: با اعمال کنترلهای مدیریتی در خصوص کاهش تعداد پروازهای شبانه یا اقدامات مهندسی مانند بهبود شرایط ساختمان سازی در جهت کاهش دریافت میزان صدا توسط افراد در معرض، میتوان تاثیر بهسزایی در بهبود شرایط آلودگی صوتی هوایی و میزان آزردگی افراد در این منطقه ایجاد کرد.