طاهره پورطالمی، عبدالحسین امامی سیگارودی، محمود حیدری، نسرین مختاری، احسان کاظم نژاد لیلی،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: پرستاران تحت تأثیر عوامل تنشزا و فشار کاری بالا می باشند که موجب افزایش خطاهای پرستاری میگردد. از عوامل تأثیرگذار بر رفتار و عملکرد پرستاران در محیط کار، بار ذهنی کار و شکستهای شناختی میباشد. این تحقیق به بررسی بار ذهنی کار و شکستهای شناختی در دو گروه پرستاران با و بدون رفتارهای ناایمن در دوره زمانی شیوع کووید-۱۹ پرداخته است.
روش کار: این مطالعه مورد - شاهدی روی ۳۱۲ نفر از پرستاران در دوره سخت شیوع ویروس کووید-۱۹ در سطح بیمارستانهای دولتی استان گیلان انجام شد. روش نمونهگیری در گروه پرستاران با رفتارهای ناایمن (۱۰۴ نفر) و در گروه پرستاران بدون رفتار ناایمن (۲۰۸ نفر) به روش تمام شماری بود. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامهای سهبخشی شامل بخش اول اطلاعات دموگرافیک، بخش دوم پرسشنامه تخصصی و استانداردشده بار ذهنی کار (NASA – TLX) و بخش سوم پرسشنامه شکستهای شناختی شغلی بوده و بروز نیدل استیک بهعنوان پیامد رفتار ناایمن و یک معیار بهمنظور تحلیل عملکرد ایمنی پرستاران استفاده شد.
یافته ها: بار ذهنی کار در این تحقیق ۱۸,۲۶±۶۳.۹۶۳ و نمره کل شکستهای شناختی برابر با ۱۳.۹±۵۹.۱ به دست آمد. در دو گروه پرستاران با و بدون رفتارهای ناایمن از لحاظ آماری اختلاف معنیداری وجود نداشت (۰.۰۵>P)؛ اما نمره کل بار ذهنی کار با همه حیطهها و نمره کل شکستهای شناختی در گروه پرستاران با و بدون رفتارهای ناایمن همبستگی معنیداری داشته است (p=۰.۰۰۱, r=۰.۲۲۵).
نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعه، بار ذهنی کار درک شده در شغل پرستاری بالا میباشد. با وجود همبستگی مستقیم بین بار ذهنی کار و شکستهای شناختی میتوان بیان کرد که این دو مؤلفه از طریق ابعادشان دارای تعاملی دوطرفه هستند. لذا این شغل نیازمند اتخاذ راهکارهای مهندسی و مدیریتی مطلوب جهت کاهش بار کاری میباشد.