جمشید رحیمی، علی کابلی زاده، علی طاهری نیا، حسین مشفق،
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: امروزه تجهیزات معیوب، بخش اعظم انرژی خود را به صورت صدا و ارتعاش از دست میدهند که علاوه بر خسارت مادی به سرمایهها، سلامتی افراد را نیز دچار مخاطره مینماید. ارتعاش به عنوان یک عامل زیان آور فیزیکی باعث بروز اثرات سوء بر سلامت کارگران از طریق سیستم اعصاب میگردد. این اثرات با توجه به ارتعاش اندامها و بافتهای بدن به صورت اختصاصی و عمومی وجود دارند. سیستم گوارشی با فرکانس Hz ۸-۳ دارای نوسان است. هنگامیکه در محیطکار چنین ارتعاشی از سوی تجهیزات به بدن وارد گردد، سیستم گوارش دچار اختلال خواهد شد. این تحقیق به بررسی تاثیر ارتعاش بر اختلالات گوارشی پرداخته است.
روش کار: پژوهش به صورت مورد شاهدی گذشته نگر در یک کارخانه تولید مواد غذایی صورت پذیرفت. تعداد ۱۰۳ نفر به عنوان گروه مورد با عارضه گوارشی و ۴۳۱ نفر گروه شاهد بدون عارضه گوارشی از لحاظ مواجهه با ارتعاش در گذشته مورد مقایسه قرار گرفتند. ارتعاش موجود در قسمتهای مختلف اندازه گیری و میزان مواجهه افراد مشخص گردید. افرادی که در ارتعاش بالاتر از dB ۱۰۰ فعالیت داشتند، مواجهه یافته در نظر گرفته شدند. تعداد مورد و شاهدهای با و بدون مواجهه مشخص و با روشهای آماری مورد تحلیل قرار گرفتند.
نتیجه گیری: میزان تراز شتاب ارتعاش موجود در قسمت بسته بندی معادل dB ۸/۱۰۹ بوده که از حد مجاز(dB ۸/ ۱۱۸) کمتر می باشد. افراد مورد مطالعه دارای حدود سنی۵۷-۲۴ سال با سابقه ۱۵-۴ سال بودند. ۲/۵۹ درصد از افراد مورد و ۷/۲۲ درصد از افراد گروه شاهد با ارتعاش مواجهه داشتهاند. با توجه به نسبت شانس ابتلا، افراد در مواجهه با ارتعاش، (۱/۴-۸/۹=CI) ۳/۶ بار بیشتر از سایر افراد در خطر عوارض گوارشی بودند.
بحث: علاوه بر عوامل موثر در ایجاد عوارض گوارشی ، ارتعاش نیز می تواند عامل موثری در بروز این عوارض باشد. با توجه به استاندارد ارتعاش، در مقادیر کمتر از استاندارد نیز ممکن است عوارض گوارشی مشاهده گردد. از این رو پیشنهاد می گردد در محیطهای کاری که در آنها ارتعاش وجود دارد، کارگران علاوه بر معاینات دوره ای، تستهای گوارشی نیز انجام دهند. تحقیقات در این زمینه گسترش یافته، در صورت اطمینان از بروز عوارض ناشی از ارتعاش در مقادیر کمتر از حد مجاز شغلی توصیه شده، مقادیر مجاز مواجهه شغلی ارتعاش نیز تغییر مییابند