میرغنی سیدصومعه، فریده گلبابائی، رضا ارجمندی، فرزام بابائی سمیرمی، علی محمدی،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: علیرغم قانون منع استفاده از الیاف آزبست در کشور، مطالعههای متعدد موجود، نشاندهنده وجود الیاف آزبست در هوای شهرهای مختلف از جمله شهر تهران است که دلیل آن میتواند کاربرد وسیع این ماده معدنی در گذشته در فرآوردههای مختلف ساختمانی مانند ایرانیت، لولههای آزبستی، عایقهای سیستمهای سرمایش و گرمایش و همچنین تجهیزات اصطکاکی، لنت ترمز، صفحه کلاج و استهلاک آنها باشد. همچنین، ورود کالاهای غیراستاندارد از مجاری غیرقانونی نیز میتواند به عنوان یک عامل دیگر آلودگی هوا به الیاف آزبست مطرح باشد. وجود آزبست در هوای کلانشهرها در دراز مدت میتواند منجر به ایجاد اثرات نامطلوب بر سلامتی شهروندان و سیستم تنفسی آنان شود و در نهایت منجر به ایجاد فیبروز ریوی و سرطان ریه یا مزوتلیوما گردد. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف بررسی کمی و کیفی انتشار و پراکنش الیاف آزبست در هوای شهر تهران طی سال ۱۳۹۶، طراحی و به اجرا درآمد.
روش کار: در این مطالعه مقطعی-توصیفی، غلظت الیاف آزبست در هوای شهر تهران طی فصول و ماههای مختلف سال ۱۳۹۶، در ۱۱ نقطه منتخب بر اساس دادهها و اطلاعات بدست آمده از شرکت کنترل کیفیت هوا مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. نمونهبرداری، آمادهسازی و تجزیه نمونهها براساس روش NIOSH۷۴۰۰ انجام گردیده است. بررسی کیفی الیاف مشاهدهشده میکروسکوپی با استفاده از اطلس الیاف آزبست صورت گرفت و پس از اطمینان از نوع لیف، بررسی کمی الیاف به روش میکروسکوپ فازکنتراست انجام و نتایج حاصل با استفاده از فرمولهای مربوطه به غلظت الیاف آزبست در هوا تبدیل گردید.
یافته ها: نتایج حاصل از بررسی نمونهها در چهار فصل مختلف نشان داد که بیشترین میزان پراکندگی غلظت الیاف آزبست مربوط به فصل بهار با میانگین ۰/۰۰۱۳۴ (± ۰/۰۰۰۲) f/ml و کمترین میزان پراکندگی مربوط به فصل تابستان با مقدار میانگین
۰/۰۰۰۱۱۷ (± ۰/۰۰۰۴) f/ml بوده است. با توجه به مناطق مختلف منتخب شهری تحت مطالعه و در نظر گرفتن ماه انجام مطالعه، کمترین غلظت الیاف آزبست در شهریور ماه در منطقه ۲۱ (شادآباد) با غلظت ۰/۰۰۰۲۲ f/ml بوده است.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از یافتههای این تحقیق نشان داد که میانگین تراکم الیاف آزبست بر اساس فصول سال متغیر بوده است و با توجه به حد آستانه قابل پذیرش این آلاینده در هوای عمومی شهرها، میانگین غلظت اندازهگیریشده در تمامی فصول بالاتر از حدود مجاز یعنی f/ml ۵-۱۰×۵ بوده است و لزوم اقدام کاربردی مراکز تصمیمگیر در خصوص پیشگیری و کنترل این آلایندهها از هوای عمومی شهر تهران ضرورت مییابد.