دوره 6، شماره 4 - ( 9-1395 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 94-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dehghani F, Zakerian S A, Zare A, Omidi F, Moradpour Z, Eynipour A et al . Ergonomic interventions for improving working postures associated with manual materials handling (A case study of a mineral processing plant). J Health Saf Work 2016; 6 (4) :85-94
دهقانی فاطمه، ذاکریان سید ابوالفضل، زارع اسما، امیدی فریبرز، مرادپور زهرا، عینی پور ابوذر و همکاران.. مداخلات ارگونومیک با هدف بهبود پوسچرهای مرتبط با حمل دستی بار (مطالعه موردی: یک شرکت تولید کننده مواد معدنی). بهداشت و ایمنی کار. 1395; 6 (4) :85-94

1- کارشناس،‌ گروه مهندسی بهداشت حرفه ای،‌ دانشکده بهداشت،‌ دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- دانشیار، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- کارشناس ارشد،‌ گروه مهندسی بهداشت حرفه ای،‌ دانشکده بهداشت،‌ دانشگاه علوم پزشکی تهران ، omidifariborz@yahoo.com
4- مربی، مرکز تحقیقات سلامت محیط و کار، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود
5- کارشناس ارشد، معاونت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
6- استادیار، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه

مقدمه: درصد بالایی از اختلالات اسکلتی - عضلانی محیط کار به علت وضعیت بدنی نامناسب و طراحی غیر ارگونومیک ایستگاه کار در حین برداشتن و جابه جایی بار می‌باشد. برای اجتناب از این صدمات باید مشاغل به گونه ای طراحی شوند تا ریسک فاکتورهای ارگونومی را به طور مناسبی کنترل کرد. هدف از این مطالعه به کارگیری اقدامات مداخله ای ارگونومیک برای کاهش ریسک فاکتورهای ارگونومیک در واحد کیسه‌گیری یک کارخانه تولید مواد معدنی پودری می‌باشد.

روش کار: این مطالعه به صورت مقطعی بر روی 20 نفر از کارگران بخش کیسه‌گیری انجام شد. شناسایی ریسک فاکتورهای ارگونومیکی از طریق فیلم برداری،‌ بررسی پرونده‌های پزشکی، مصاحبه با کارگران و نیز استفاده از روش  REBA صورت گرفت. مداخلات انجام شده، شامل تغییر ارتفاع نوار نقاله و استفاده از پالت فنری(Spring table) بود. آنالیز داده‌ها با استفاده از آزمون تی - تست زوجی به‌وسیله نرم افزار SPSS 18‌ انجام شد.

یافته ها: قبل از انجام مداخله ارگونومیکی، در مجموع  75 درصد پوسچرهای ارزیابی شده توسط روش REBA نمره 8- 10 (سطح خطر بالا) و 25 درصد آن‌ها نمره 11 تا 15 ( سطح خطر خیلی بالا) را به دست آوردند که به ترتیب سطح اولویت‌های اقدام اصلاحی 3و 4 را نشان میدهند. پس از اجرای مداخلات ارگونومیکی، در مجموع 90 درصد از پوسچرهای آنالیز شده سطح اولویت اقدام اصلاحی 2 با سطح خطر متوسط و 10 درصد پوسچر‌های آنالیز شده باقی‌مانده سطح خطر بالا را نشان دادند. مقایسه نتایج به دست آمده روش REBA قبل و بعد از انجام مداخله اختلاف معناداری را نشان داد (P-Value <0.05).

نتیجه گیری: براساس یافته‌های حاصل از این پژوهش، به‌کار‌گیری مداخلات ارگونومیکی سطح اقدامات اصلاحی را به مقدار زیادی کاهش داده و ممکن است قادر به بهبود پوسچرهای مرتبط با کار باشد.

دریافت: 1395/9/17 | پذیرش: 1395/9/17 | انتشار: 1395/9/17